Film “Eestirand. Mälestused ja tänapäev” nüüd kättesaadav kõigile!

2018. aasta sügisel näidati avalikkusele esimest korda filmi, mis ühendab mälestusi “Eestiranna” kalalaevast, mis 1941. aastal Prangli saare juures õnnetu lõpu sai. Viimase aasta jooksul esitleti filmi esimest korda kõigis kolmes paigas, mis laevahukuga või selle uurimisega seotud on – Viimsi poolsaarel, Neemes ning Prangli saarel. Nüüd on aga film “Eestirand. Mälestused ja tänapäev” Internetis üleval ning kõigile vaatamiseks.

2018. aastal käivitus Põhja-Harju Koostöökogu Leader toel ning MTÜ Prangliranna eestvedamisel projekt, mille käigus illustreeriti laeva “Eestirand” hukuga 1941. aastal seotud sündmusi. Projektiga olid sündmuste toimumiskohana seotud Prangli saar ning Neeme, lisaks kaasati Viimsi Rannarahva Muuseum, kus tegeletakse rannarahvaajaloo uurimise ja tutvustamisega. Rannarahva Muuseumis esilinastus film “Eestirand. Mälestused ja tänapäev” 2018. aasta 30. oktoobril. Filmi Neeme esilinastus toimus restoranis Ruhe 18. aprillil ning Prangli saarel 14. juulil 2019.

Filmi eestirand esilinastus Prangli saarel

Filmi esilinastus Prangli saarel 14.07.2019

Dokumentaalfilm räägib “Eestiranna” hukuga seotud sündmustest Prangli saarel ja Neemes 1941. aastal. Filmi looja Marko Poolamets intervjueeris nii Prangli kui Neeme kohalikke, kes veel seda põhjaranniku suurt päästeoperatsiooni ise mäletavad. Dokumentaalfilm “Eestirand. Mälestused ja tänapäev” on kättesaadav YouTube keskkonnas. Filmi on võimalik vaadata septembrist 2019 igapäevaselt ka Viimsi Rannarahva Muuseumis.

Suur-suur aitäh:

 • Veljo Mäss
 • Vaike Luhtsalu
 • Laine Linholm
 • Taavi Linholm
 • Senta Lembinen
 • Kaido Lembinen
 • Valdo Eha
 • Elsa Laugasson

Projektimeeskond:

 • Annika Prangli
 • Janek Šafranovski
 • Terje Lindau-Kuum
 • Marko Poolamets
 • Martin Andreller

Projekti rahastus: Põhja-Harju Koostöökogu LEADER

Projekti valmimisel olid abiks:

 • Prangli Reisid OÜ
 • Eva Kalbus
 • Külli Reinumägi
 • Mattias Nurga
 • Hanna-Ly Aavik
 • Reemus Tõniste

Eestiranna mälestusmärk asub Prangli saarel ning mälestusmärki külastatakse ja lugu räägitakse kõikidel Prangli saare ekskursioonidel.