Eesti saarte ravimtaimede tervistavast jõust Prangli saare näitel

Eestlased on teada-tuntud loodusrahvas ja meist nii mõnelgi on teada mõni “vanarahva tarkusetera”, kui asi puudutab tervise ja ravimtaimede temaatikat. Eesti saared on täis erinevaid ravimtaimi, mida meie loodusarmatajatest matkajuhid eriti hästi tunnevad. Nad teavad, et taimedes peitub vägi! Millised on parimad Prangli saarel kasvavad ravimtaimed ning mille jaoks neid kasutada saab?

Reisid Prangli saarele meie vahvate loodusgiididega toimuvad järjepidevalt alates 2011. aastast.

Nõmm-liivatee

Seda silmale ilusat ja tervisele head taime näeb Prangli saarel lausa suurte väljadena kasvamas, seda eriti saare lõunarannikul. Paljud taimehuvilised pranglilased käivad nõmm-liivateed korjamas ning teevad sellest näiteks ravimteed, mis on küll veidi mõrkja maitsega, kuid sobib väga hästi kõigi külmetusest tekkinud haiguste vastu, näiteks köha, kurguvalu, palaviku ja nohu leevendamiseks. Lisaks kasutatakse seda erinevate kõhuhädade ja põletike korral. Liigesvalu vastu saab kasutada taimest valmistatud tinktuuri. Nõmm-liivatee esimesed õied hakkavad tekkima jaanipäeva paiku, seega seda ravimtaime tasub korjata alates juulikuust.