Jaga postitust!

Eesti saarte ravimtaimede tervistavast jõust Prangli saare näitel

Eestlased on teada-tuntud loodusrahvas ja meist nii mõnelgi on teada mõni “vanarahva tarkusetera”, kui asi puudutab tervise ja ravimtaimede temaatikat. Eesti saared on täis erinevaid ravimtaimi, mida meie loodusarmatajatest matkajuhid eriti hästi tunnevad. Nad teavad, et taimedes peitub vägi! Millised on parimad Prangli saarel kasvavad ravimtaimed ning mille jaoks neid kasutada saab?

Reisid Prangli saarele meie vahvate loodusgiididega toimuvad järjepidevalt alates 2011. aastast.

Nõmm-liivatee

Seda silmale ilusat ja tervisele head taime näeb Prangli saarel lausa suurte väljadena kasvamas, seda eriti saare lõunarannikul. Paljud taimehuvilised pranglilased käivad nõmm-liivateed korjamas ning teevad sellest näiteks ravimteed, mis on küll veidi mõrkja maitsega, kuid sobib väga hästi kõigi külmetusest tekkinud haiguste vastu, näiteks köha, kurguvalu, palaviku ja nohu leevendamiseks. Lisaks kasutatakse seda erinevate kõhuhädade ja põletike korral. Liigesvalu vastu saab kasutada taimest valmistatud tinktuuri. Nõmm-liivatee esimesed õied hakkavad tekkima jaanipäeva paiku, seega seda ravimtaime tasub korjata alates juulikuust.

©M. Lillepuu

Kadakas

Loodusravis on kadakas tuntud tegija. Kadakamarju kasutatakse tursete, halva hingeõhu, köha ja kurgupõletiku korral. Kadakamarjadest saab valmistada teed, tõmmist, tinktuuri, siirupit ja isegi õli, näiteks tee aitab hoiduda külmetushaigustest ning võidelda peavaluga. Kõik marikäbid süüa ei kõlba, otsi sinakasmusti marju, mis on juba küpsed. Pranglil on saare edelaosa, kirikust Tallinna poole kaetud tiheda kadastikuga. Parim aeg kadakamarjade korjamiseks on septembrist novembri alguseni, kuid teoorias saab neid korjata aastaringselt. 

©Prangil Travel

Mustikad

Mustikaid on juba ammusest ajast ravimtaimedena kasutatud. Kõige lihtsam variant nende tarbimiseks – söö otse põõsast! Mustikad on väga kasulikud, sest aitavad mälu parandada, kaalu langetada, neid kasutatakse kõhurohuna, ekseemide korral ja kõrge vererõhu vastu. Suu limaskesta hädade korral joo mustikamahla, nahaärrituste vastu tee mustikalehtedest kompressi. Prangli männimetsade vahel kasvavad mustikad on väga puhtad ning sobivad kohe kohapeal söömiseks. Enim leiab neid saare kaguosa metsadest ning korjama saab hakata juulis-augustis.

©Flickr

Islandi samblik

Islandi samblikku leiab Prangli saarelt näiteks Punase kivi juures paiknevalt maastikukaitsealalt. Seda sobib ka toorelt süüa. Ravimtaimena tehakse sambliku maapealsest osast köha, kopsupõletiku, kurguvalu ja palaviku ravikus teed. Islandi samblik on kui looduslik antibiootikum, tugevdab immuunsüsteemi ja mõjub põletikuvastaselt. Samblikku saab korjata aastaringselt.

Kibuvits

Kibuvits on Prangli saarel laialt levinud taim, mis kasvab enamasti saare mereäärsetes piirkondades, eriti lõuna- ja kaguosas. Rahvameditsiinis tarvitatakse seda vitamiiniallikana, organismi tugevdamiseks ja väsimuse peletamiseks. See aitab viirushaiguste ja veresoonte lupjumise vastu. Kibuvitsa viljadest saab teha teed ja moosi, mis sisaldavad väga palju C-vitamiini. Huvitav on teada, et botaanikute sõnul ei ole kibuvitsadel üldse marju, vaid on hoopis veidra nimega viljad – tõrsikud. 

©Depositphotos

Kukemari

Sarnaselt kibuvitsale on ka kukemari väga hea C-vitamiini allikas. Eestis kasvavaid taimi kasutatakse enamasti ravivahendina. Kukemarjatee aitab rahustada ning võidelda peavaluga, kukemarjalehe tõmmis aitab juukseid tugevdada ning lisaks soovitatakse marju lisada ka toidu sisse – nt kisselli, pirukataignasse või smuutisse. Parim aeg viljade korjamiseks on juulis ja augustis. Prangli saarelt leiab kukemarja laiguti mitmelt poolt rannikult, suuresti “Eestiranna” mälestusmärgi juurest ning lähedalasuvast metsast. 

©I. Parik

Eesti looduses leidub väge, mida oma tervise parandamiseks kasutada! Jaluta mööda metsi, rabasid ja metsikut loodust ning juba leiadki mõne põneva taime, mis sul tervist turgutada aitab. Kõiki neid taimi leiab ka Prangli saarelt. Külasta sinagi Eesti saari – tule suvel Prangli saarele värsket saareõhku hingama, loodust avastama ja soovi korral isegi ravimtaimi korjama!

Allikad: Meie giidid, Telegram & Tartu Ülikooli LO, Postimees.
Päisepilt: VisitEstonia