Kaluritepäev Prangli saarel, 6.07.2024

©Prangli Travel. Prangli idüllSelle traditsiooni algupäevad jäävad 20. sajandi teise poolde, mil Eestis hakati teatud määral tähistama Nõukogude võimu juurutatud ametialaseid tähtpäevi nagu ehitajate päev, kaevurite päev või kosmonautika päev.

Ilmselt ülejäänud ametipühad on unustusse vajunud, kaluritepäev aga on üle elanud mitu riigikorda ning on nüüdseks Pranglil muutunud vahvaks meelelahutuslikuks suvesündmuseks. Prangli Kaluritepäev on kohalikele armsaks saanud sündmus, mille pidamise traditsioon on kestnud juba kümneid aastaid. Kaluritepäev toimub igal aastal juuli teisel nädalavahetusel ja on justkui saaresuve selgroo murdmise püha. Verstapost, mida keegi ei taha maha magada.

Mis kaluritepäeval Pranglil toimub?

1) Eistuki sõudmisvõistlus Kelnase sadamas. Registreerida saab KoduSadamakohvikus alates 5.07! Võistlevad naised ja mehed eraldi ning kõigil on üks katse!

Mis see eistuk on? Eistuk on kiiluta rannasõidupaat, mis on lisaks Prangli saarele kasutusel olnud põhjarannikul, Hiiumaal ja Saaremaal, samuti Soome lõunarannikul ja Rootsis.

Eistuki keskmine põhjalaud on küljelaudadest paksem ja otstest ülespoole painutatud, see annab paadile kumera kuju. Igatahes Prangli saarel on eistuk veel kasutuses, mõned mehed oskavad seda isegi veel ehitada, rääkimata sõudmisest. Ja muidugi on see ka saarerahva hulgas oluline, kes see kõige kõvem sõudja on. Võta sa näpust, kas need on seekord Linholmid või Lembinenid… Igatahes on see oluline välja selgitada! Võistlevad ka naised, ja pole üldse haruldane, et mõni saare naine teeb sõudmises tuule alla ka mõnele saare mehele. Sõuda tuleb üksinda aja peale ning parimad pääsevad finaali. Kuna me ei tea, et sellist võistlust keegi maailmas korraldaks, kutsume seda võistlust eistukitega sõudmise MM-iks. Osaleda võivad kõik! Kui soovid tulla oma pere või seltskonnaga Pranglile kaluritepäeva ajal, saada meile päring info@pranglireisid.ee

2) Laat, kalaroogade võistlus, õhtune pidu. 

Kaluritepäeva laadal Kelnase sadamas saab toetada kohalikku ning osta isetehtud head ja paremat kraami. Laat sadamas algab 6. juulil kell 13.00.
Kalaroogade võistlus sadamas algab kell 13.00. Kõik on oodatud osalema Prangli saarel valmistatud kalaroogadega (roog peab olema valmistatud kohalikust kalast).
Kalaroogade võistluse autasustamine kell 14.30.

Õhtune Pidu toimub Ülesaare laululaval kell 21.00, esineb Audru Jõelaevanduse Punt. Korraldab Prangli Rahvamaja. Pilet 10 eurot. 

3) Poe kõrval asuvas kohvikus “Roheline Luuk” on kaluritepäeva nädalavahetusel eripakkumine kõigile kohalikele! Luuk on avatud R, L, P kell 12.30-19.30

Nimelt kogume peremärkidega võrgupullusid (ujukeid)! Kes toob sellise nagu meil veel ei ole, siis saab vastu Prangli õlu! Tulge kindlasti!

Kaluritepäevale saab tulla ka firmaürituse raames, neid saab tellida nii nagu teile paremini sobib.

 

Mõnusad hetked Pranglil

Üheks traditisooniliseks saaretoiduks on kohalik kala. Saareekskursioonil saad ka teada, mis on prägeldis ja pranglimine.

Küsi meilt julgelt lisa: info@pranglireisid.ee

Saarel näeme!